Lina – en cykelinspiratör

Att ta cykeln till jobbet har stora fördelar för klimatet och dessutom får den som cyklar flera hälsofördelar på köpet. En riktig win-win! En som inspirerar till mer cykling hela året om är Lina Widenmo, en av våra medarbetare på Energikontor Norr.

Hej Lina! Varför är cykeln ditt första val när du ska till jobbet?

 – Det korta svaret är att ”allt” blir bättre! Förutom att det både känns bäst med tanke på miljön så finns många andra fördelar. Det är såklart även mest ekonomiskt och bilen är inte ett alternativ för mig. Att cykla den korta biten till jobbet går snabbt och ger mig dessutom en bra start varje morgon. För mig är det enklare att stanna till på förskolan med cykel och även vid andra ärenden kan jag ju cykla ända fram. En stunds aktivitet utomhus gör också att det är en ”bättre Lina” som kommer till jobbet.

 Vilka är de vanligaste frågorna du får från andra som inte upptäckt fördelarna med att cykla till jobbet än?

 – Jag upplever att fler och fler cyklar nu men visst får jag frågor. Frågorna är ofta  om det tar mer tid att få ihop vardagen, men för mig går allt enklare med cykeln. Andra frågor kan vara om jag cyklar hela året och hur jag gör då, om jag har vinterdäck på cykeln och så. I Luleå är ju vintern en årstid med snö och is så självklart har jag vinterdäck och alltid hjälm. En annan fråga kan vara om barnen också cyklar och det enkla svaret är att vi är en cyklande familj så barnen cyklar från tidig ålder.

Hur ser dina bästa tips ut till den som vill börja cykla mer till och från jobbet?

 – Testa! Gör det så enkelt som möjligt för dig själv. Ta den cykel som du har, välj en dag med bra väder och har du ett flexibelt jobb välj den dag där det inte är ett möte som väntar på dig. Att cykla till jobbet ska var skönt och inte bidra till mer stress.

 Har du några tips till alla företag där ute som både vill göra gott för klimatet och vara en attraktiv arbetsgivare?

– Företagen är en möjliggörare så jag skulle säga att de har en viktig roll med att ta hand om både anställda och miljö. Ett tips är att kika på kriterierna för en cykelvänlig arbetsplats som Cykelfrämjandet har tagit fram. Där finns flera goda råd, exempelvis att kunna erbjuda dusch på jobbet och en cykelparkering eller tom möjlighet att låna hem en elcykel för att testa.

 Avslutningsvis, år 2030 ska vi ha uppnått 70 % lägre klimatpåverkan från transporter mätt från 2010. Om du framtidsspanar till 2030, hur hoppas du att det ser ut på cykelfronten då?

 ­– Jag tror att vi värdesätter samhällsvinsterna med ökad cykling högt då. Fler har elcyklar och det blir allt vanligare att cykla hela året. Det blir en god spiral – att ju fler som cyklar ju mer resurser kommer det att läggas på att exempelvis ploga gång- och cykelvägar eller underlätta för cyklister på annat sätt. Jag både hoppas och tror att cykeln är med som norm än mer när vi ser nya områden växa fram. En förändring till lägre klimatpåverkan gör vi tillsammans. Till dig som redan cyklar vill jag bara säga fortsätt att vara en förebild och till dig som ännu inte provat – testa!

Faktaruta:

Namn: Lina Widenmo
Gör: Projektledare, Energikontor Norr
Familj: Veronica och barnen Einar, Alvar och Elis
Bor: Kronan, ca 3 km från jobbet i Luleå centrum
Cykelpendlat till jobbet: över 10 år
Bästa cykeltillbehöret: Cykelkärran – den rymmer så mycket – matvaror, återvinning, loppisfynd och såklart barn.  💚

Länktips om att cykla till jobbet:
Cykelvänlig arbetsplats: Startsida – Cykelvänligast (cykelvanligast.se)