Från medvetenhet till handling: Susanne Andersson om klimatledarskap i Kalix kommun

Med en stark oro över klimatförändringarnas konsekvenser och ett engagemang för hållbar utveckling, leder Susanne Andersson Kalix kommun mot klimatneutralitet. Detta är den tredje artikeln av sex där vi får en inblick i några av Norrbottens kommuner och deras engagemang, utmaningar och framsteg i arbetet med energiomställningen. 

Susanne Andersson, kommunalråd i Kalix sedan 2022, har en gedigen bakgrund inom politiken med erfarenheter både på lokal och nationell nivå. Med en oro för klimatförändringarna, som blivit allt mer påtagliga med extremväder, beslutade hon sig för att engagera sig djupare i energiomställningen genom att delta i Energikontor Norrs klimatledarträning inom REMARKABLE-projektet.

”Det kändes självklart att vi behöver jobba mer med klimatneutralitet och energiomställningen för våra barn och barnbarns framtid.” säger Susanne.

Programmet, som samlar klimatledare från hela Europa, erbjöd henne möjligheten att utbyta idéer och erfarenheter. ”Det är intressant att lyssna på andra klimatledare runtom i Europa, höra hur de tänker och vilka olika perspektiv vi har,” säger hon.

Programmet hjälpte också Kalix kommun att bygga vidare på tidigare initiativ för klimatneutralitet. En annan ledare i kommunen, som också gått klimatledarträningen, hade redan påbörjat arbetet tillsammans med Energikontor Norr. Det resulterade i anställningen av en hållbarhetsstrateg och utvecklingen av en färdplan för kommunens klimatneutralitet.

Kommunens framsteg i energiomställningen

Kalix kommun har sedan dess gjort flera framsteg inom energiomställningen. Budgetmedel har avsatts för att ersätta lysrör i kommunens fastigheter med energisnålare alternativ. Transportsektorn, en betydande utsläppskälla i kommunen, har också fått fokus.

”Under miljöveckan i Kalix erbjöd kommunen gratis lokaltrafik för att uppmuntra invånarna att välja hållbara transportalternativ” berättar Susanne.

Kalix kommun har satt upp ambitiösa mål för att minska utsläpp av fossila bränslen och nå koldioxidneutralitet till 2045.

”Vi kommer tänka mer klimatneutralitet när vi bygger nytt, exempelvis genom att installera solceller,” säger Susanne och betonar att medvetenheten om klimatneutralitet har ökat i kommunen de senaste åren.

Susanne lyfter även fram nätverket och samarbetet inom klimatledarprogrammet som en stor fördel. ”Att få lyssna på andra kommuner och inte behöva uppfinna hjulet en gång till… att låna goda idéer av varandra är jätteviktigt,” förklarar hon.

Vikten av ledarskap och samarbete

Trots framstegen finns det fortfarande utmaningar. Budgetbegränsningar kräver att kommunen balanserar kortsiktiga kostnader mot långsiktiga besparingar och klimatnytta.

”Det gäller att kunna ha de här två bollarna i luften samtidigt,” menar Susanne. Hon betonar också vikten av ledarskap i energiomställningen: ”Vi måste visa att vi lever som vi lär, och stå i framkant.”

Susanne ser samarbetet med Energikontor Norr som en viktig faktor för framgångarna. ”I de tiderna vi lever i just nu så är det viktigt att vi samverkar ännu mer, för det är ju då vi kommer på de bästa lösningarna, tillsammans,” säger hon.

Klimatledarträningen har gett Susanne och Kalix kommun en tydligare väg framåt och ett starkare nätverk för att fortsätta arbetet mot klimatneutralitet. Medvetenheten har ökat, och kommunen fortsätter att arbeta med både stora och små förändringar för att nå sina klimatmål.

”Jag tycker vi har kommit en bra bit på väg, men sen finns det ju alltid mycket mer att göra,” avslutar Susanne.

 

Foto: Lisalove Bäckman

 

Om REMARKABLE
Projektet REMARKABLE Climate Leaders strävar efter att bygga ny ledarskapskapacitet över hela Europa genom ett klimatledarskapsprogram utformat med och för klimatledare. Genom ett människocentrerat tillvägagångssätt kommer regionala energikontor runtom i Europa att stötta ledare för offentliga myndigheter och samhällen i att implementera transformerande färdplaner och innovativa lösningar för att uppnå klimatneutralitet.

Projektet finansieras av EU:s program Horizon 2020.

Här kan du läsa mer om projektet.