Överkalix kommun stärker sitt arbete med klimatneutral stadsplanering för energiomställningen genom lärandeutbyte med europeiska städer. Inom ramen för Interreg Europe-projektet FEEL har representanter från Överkalix kommun och Energikontor Norr genomfört studiebesök i Lorient, Frankrike, och Bistrița, Rumänien. Studiebesöken har resulterat i värdefulla insikter och konkreta idéer för att utveckla lokala lösningar och engagera invånarna i energiomställningen.
Studiebesöken är en del av projektets interregionala lärande, som syftar till att utbyta erfarenheter och bästa praxis mellan europeiska regioner. Målet är att hitta nya sätt att arbeta med hållbarhetsfrågor på lokal nivå och anpassa framgångsrika metoder från andra länder till Överkalix specifika förutsättningar.
I Lorient inspirerades deltagarna från Överkalix kommun av hur staden i samverkan med aktörer och medborgare arbetar med cirkulära affärsmodeller, återbruk och minskad konsumtion som ger en direkteffekt med minskad klimatpåverkan och samtidigt en långsiktighet för social hållbarhet och ökat medborgarengagemang. Exempel som visades upp var cykelreparationsverkstäder, koncept för ”Tiny House”-bostäder och reparationscaféer.
– ”Det är inspirerande att möta människor som vågar ta täten i ett aktivt hållbarhetsarbete. I uppdraget närmast, blir erfarenheterna integrerade i dialoger under arbetet att ta fram en ny översiktsplan men vi har också planer på att hitta olika metoder att implementera och ställa om till fler cirkulära och klimatsmarta alternativ i vår kommun,” säger Martina Tamrell samhällsplanerare på Överkalix kommun.
I Bistrița, Rumänien, blev medborgarengagemanget en central lärdom. Staden har framgångsrikt involverat sina invånare i olika initiativ för att påskynda energiomställningen. Genom att mobilisera lokala krafter och skapa delaktighet har Bistrița byggt upp ett starkt stöd för hållbara lösningar.
– ”Att skapa delaktighet och engagemang är avgörande för att lyckas med energiomställningen. Det vi har sett här ger oss konkreta idéer för hur vi kan involvera invånarna ännu mer” säger Cajsa Norman, bygg- och miljöchef på Överkalix kommun.
Erfarenheterna från Lorient och Bistrița kommer nu att omsättas i praktiken, med målet att accelerera energiomställningen på hemmaplan. Genom att kombinera internationell inspiration med lokal anpassning stärker Överkalix sin förmåga att möta framtidens utmaningar och leda utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.
– ”Interregionalt lärande är en kraftfull metod för att utveckla våra egna arbetssätt och hitta nya lösningar. Vi tar med oss många värdefulla insikter som kan göra verklig skillnad i vårt lokala arbete,” avslutar Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr.
FEEL är ett projekt som medfinansieras av EU. Läs mer om FEEL på https://www.interregeurope.eu/feel
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Isabella Katsimenis
Projektledare på Energikontor Norr
070-183 55 26
isabella@energikontornorr.se