Från medvetenhet till handling: Nina Waara om klimatledarskap i Haparanda kommun

Driven av en djup oro för den globala uppvärmningen och en stark vilja att säkerställa en bättre framtid för kommande generationer leder Nina Waara energiomställningen i Haparanda kommun. Detta är den andra artikeln av sex där vi får en inblick i några av Norrbottens kommuner och deras engagemang, utmaningar och framsteg i arbetet med att bli klimatneutrala. 

Sedan 2023 har Nina Waara, kommunalråd i Haparanda, engagerat sig i att föra kommunen närmare klimatneutralitet. Drivkraften bakom hennes engagemang är inte bara en djup oro över klimatförändringarna, utan även en stark vilja att säkerställa en bättre värld för kommande generationer.

”Jag är orolig över att uppvärmningen går så fort, det ser vi ju inte allra minst med alla väderfenomen vi har just nu. Jag vet inte hur långt det ska gå innan alla ska ta till sig att det här är på allvar” säger Nina. Som förälder är hennes oro även personlig. ”Vad lämnar vi över för värld till kommande generationer?”

Klimatledarskapsprogrammet: en lärorik resa

Nina har länge oroat sig över klimatet, men saknat kunskap. För att lära sig mer om klimatet och energiomställningen så bestämde sig Nina för att delta i Energikontor Norrs klimatledarskapsprogram inom Remarkable-projektet. Trots att hon till en början var nervös, ångrar hon inte sitt beslut. ”Jag har lärt mig otroligt mycket” berättar hon.

Inledningsvis var de tekniska termerna svåra att hänga med i, men tack vare upprepade träffar med många repetitioner och grupparbeten så förstod hon mer och mer. Programmet var praktiskt inriktat, vilket Nina tyckte var särskilt bra.

”Det var också väldigt bra att vi fick arbeta med det kopplat till våra respektive kommuner och vad det innebär för oss, hur vi kan jobba med det. Och att vi arbetade med att ta fram färdplaner, så att det blev mer konkret och något som vi faktiskt jobbade vidare med i kommunen” säger Nina.

Vikten av kommunikation

Innan klimatledarskapsprogrammet upplevde Nina att Haparanda kommun låg efter i energiomställningen. Men efterhand insåg hon att kommunen faktiskt redan tagit flera steg i rätt riktning, även om syftet inte alltid varit klimatneutralitet.

”Vi har till exempel bytt till ledbelysning i alla våra anläggningar och vi har ett nytt värmeverk som är 100 % fossilfritt. Men vi har inte kommunicerat att vi har gjort det för klimatet,” förklarar Nina.

Isabella Katsinemis, projektledare på Energikontor Norr, har stöttat Nina och Haparanda kommun i deras energiomställning.

”Tack vare Isabella så insåg jag att Haparanda kommun har väldigt goda förutsättningar att uppnå klimatneutralitet. Utan Isabellas hjälp hade jag aldrig sett det. Vi är duktiga och gör bra saker, men vi har varit alldeles för dåliga på att kommunicera ut det” säger Nina.

Målet om att bli klimatneutrala 2040

Under 2024 antog Haparanda kommun ett nytt klimatmål – att uppnå klimatneutralitet år 2040. Nu börjar arbetet med att se över vilka åtgärder som behöver göras för att nå målet.

”Vi är mitt uppe i en process att ta fram en färdplan. Vi som kommun måste först sopa rent framför egen dörr, innan vi kan bjuda in intressenter så som fastighetsbolag, bostadsbolag och transportbolag. För att göra den här omställningen är det viktigt att vi får med oss så många som möjligt, även medborgarna” säger Nina.

Nina ser positivt på Haparanda kommuns fortsatta resa mot klimatneutralitet, även om hon anser att kommunen behöver bli bättre på att kommunicera de insatser som görs.

”Framförallt den unga generationen anser att det här är en viktig fråga, därför måste vi som kommun visa att det är en viktig fråga även för oss – att vi tar det på allvar och berätta vad vi faktiskt jobbar med” säger Nina.

”Samarbetet med Energikontor Norr har varit otroligt värdefullt. De är ett väldigt bra stöd för oss kommuner i den här frågan, speciellt för oss som är en liten organisation. Då är det skönt att ha Energikontor Norr att vända sig till. Så det vill jag tipsa andra kommuner att ta tillvara på” säger Nina.

Avslutningsvis vill Nina betona vikten av att alla kommuner i Norrbotten behöver ta sitt ansvar i energiomställningen.

”Vi kan inte skjuta över ansvaret på någon annan. Alla behöver vi ta vårt ansvar, och alla kan göra någonting” avslutar Nina.

 

Om REMARKABLE
Projektet REMARKABLE Climate Leaders strävar efter att bygga ny ledarskapskapacitet över hela Europa genom ett klimatledarskapsprogram utformat med och för klimatledare. Genom ett människocentrerat tillvägagångssätt kommer regionala energikontor runtom i Europa att stötta ledare för offentliga myndigheter och samhällen i att implementera transformerande färdplaner och innovativa lösningar för att uppnå klimatneutralitet.

Projektet finansieras av EU:s program Horizon 2020.