Till seminariet ”Internationella energitrender och affärsmöjligheter” den 26 september i Luleå samlade Energikontor Norr lokala aktörer för att diskutera vilken roll Norrbotten bör ta i den gröna energiomställningen. Thomas N. Mikkelsen som jobbar för VaasaETT som expert på internationella energimarknader ledde workshopen där ett trettiotal deltagare från näringsliv, FOU och främjandeorganisationer arbetade med idégenerering och konceptutveckling. Uppdraget var att processa nya idéer och affärsmöjligheter för Norrbotten.
Seminariet Internationella energitrender och affärsmöjligheter är en del av projektet Gröna energiinvesteringar där Energikontor Norr tillsammans med samarbetspartners arbetar för fler hållbara investeringar i Norrbotten. Seminariet inleddes med ett globalt perspektiv där vi tittade på de trender som påverkar energibranscherna världen över just nu. Thomas N. Mikkelsen från VaasaETT belyste bland annat utvecklingen av lokalsamhällen som går samman kring egna energilösningar och hur de traditionella energibolagens nya roll blir att stötta dessa.
Andra trender som syns är att kunden tar allt mer fokus i affärsmodellerna, prismodeller baseras på kunddata och att kunder i allt större grad både vill kunna producera och lagra sin energi själv. Teknikutvecklingen inom förnybar energi pressar energibolagen allt mer till att lämna sin traditionella roll.
Markus Hökfelt från Almi Invest Green Tech Fund var en annan talare och han berättade om fondens syfte samt vilken typ av företag som de letar. Fondens syfte är att finansiera energilösningar som minskar utsläppen av klimatgaser direkt eller indirekt. 650 miljoner kronor ska investeras i ca 50 bolag med energikoppling.
– Vi hoppas på att hitta fler företag uppe i Norrbotten och vi letar särskilt efter företag inom bioenergi, där ser vi att regionen rymmer väldigt stor potential, berättade Markus Hökfelt.
När vi i slutet av dagen bad Thomas N. Mikkelsen sammanfatta seminariet lyfte han att den rymt stora diskussioner med många olika perspektiv. Själv har han fångat upp flera möjligheter för Norrbottens utveckling;
– Norrbotten har en unik möjlighet att kunna vara en testbädd, eller ett laboratorium, för nya energilösningar. Särskilt ny lagringsteknik är ett intressant område för regionen, vilket många av grupperna påpekat under workshopen. Det lokala engagemanget var också en central del av diskussionerna, att hela samhället ska få utdelning av energilösningarna. Att samla universitetet, lokalsamhället och näringsliv i innovationsmodeller och nya processer är en viktig möjlighet. Vi måste samla många kompetenser för att säkerställa att lösningarna håller länge.
Thomas N. Mikkelsen som har ett brett internationellt perspektiv ser goda möjligheter att stärka samarbetet i Barentsregionen för nya hållbara energilösningar. Att arbeta tillsammans kan skapa unika möjligheter. Den digitala utvecklingen har underlättat och lett till ett samarbete på virtuella plattformar. Tid och rum är oviktigt och många begränsningar har helt lösts upp.
Kajsa Fasth, Fasth Adwise – som arbetar som affärsutvecklare i projektet Gröna energiinvesteringar, modererade dagen och knöt ihop deltagarnas slutord om seminariet:
– Vi behöver samverka, olika delar måste in för att vi ska kunna flytta processer. Mod är också en viktig aspekt, regionen måste våga ta position. Det är vårt eget ansvar att driva på utvecklingen.
Energikontor Norr kommer att fortsätta driva diskussionen kring hur vi i Norrbotten kan gå vidare för att dra nytta av de många möjligheter som finns i regionen för förnybar energi och hållbara energilösningar. På konferensen Förädla världen i Norrbotten 6-7 november i Luleå kommer Energikontor Norr att fortsätta diskussionen med hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för fler investeringar inom energi och hållbarhet.