Den 2 maj samlades ett 50-tal personer inom energi- och fastighetsbranschen på Folkparken i Skellefteå där Energikontor Norr arrangerade seminariet Hållbar fastighetsförvaltning. Dagen var ett kompetenshöjande inslag i projektet LEK3 som handlar om hållbar fastighetsanvändning genom samverkan.
Ett antal aktörer var inbjudna till seminariedagen för att dela med sig av sina erfarenheter och perspektiv kring hållbar fastighetsförvaltning. Mikael Brändström från Esam var en av dessa och han berättade om hur energiledningssystem kan vara ett sätt att dra organisationen i rätt riktning framåt med energifrågorna. Mikael visade också en del av Umeå kommuns arbete med införandet av energiledningssystemet ISO 50001.
Patrik Sundberg lyfte Skebos energiarbete där de genom effektiviserande åtgärder lyckats sänka energianvändningen med 18 procent och sina koldioxidutsläpp med hela 70 procent. Skebo är ett av de drygt 80 kommunala bostadsföretag som 2008 enades kring Skåneinitiativet, en kraftsamling för att minska energianvändningen i bostadssektorn. En nyckelfaktor för att lyckas med sitt energiarbete enligt Patrik Sundberg är att bygga team med olika kompetens kring fastighetsförvaltningen för att hitta nya effektiva lösningar.
Dagens mest långväga gäst var Jonas Tannerstad från Öbo, det kommunala fastighetsbolaget i Örebro. Deltagarna på seminariet fick lyssna till Öbos arbete med energieffektivisering – under tio år har de minskat elanvändningen med nästan 40 procent – samt även lite kring deras pågående arbete med batterilager, smarta byggnader och utvecklandet av nya energisystem och tjänster.
Slutligen berättade Fredrik Jonsson på Skellefteå Kraft om den innovativa satsningen Zero Sun Project, en helt självförsörjande villa där energisystemet bygger på ett samspel mellan solenergi, batterier och bränsleceller. Huset kommer att invigas nu i juni 2018.