Tack från Stratus

Dags för oss på Energikontor Norr att rikta ett stort tack till deltagare, projektpartner BioFuel Region och finansiärer. I projektet Stratus har vi haft förmånen att få jobba med 12 kommuner i Norrbotten i drygt tre års tid. Arbetet har varit uppdeltat i tre arbetspaket; strategi, transport och solel. Målet för projektet har varit att deltagande kommuner ska jobba strategiskt för att nå de nationella energi- och klimatmålen, anpassad till respektive kommuns förutsättningar. De deltagande kommunerna har varit Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix, och Övertorneå.

– Vi ville stötta kommunerna i Norrbotten både med att komma framåt i det lokala arbetet och ta plats i det nationella energi- och klimatarbetet. Vi har så unika förutsättningar här för omställningen och det är roligt att se hur flera av kommunerna har arbetat konsekvent i riktningen mot att ligga först. Några kommuner i Norrbotten har redan klarat det nationella övergripande energi- och klimatmålet om 100% förnybar elproduktion till år 2040 och det är  Jokkmokk, Arjeplog, Övertorneå och Pajala. Det känns väldigt glädjande för framtiden, säger Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr.

Ta del av lärdomar, goda exempel och tips genom att läsa vår omvärldsanalys eller lyssna på poddavsnitt på temat framgångsrikt energi- och klimatarbete

Stratus är ett regionalfondsprojekt som ska stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Projektet har medfinansiering från deltagande kommuner, BioFuel Region, Energikontor Norr samt Region Norrbotten.