Framgångsrik uppstart för nystartat energinätverk för bostadsrättsföreningar i Norrbotten

Den 26 september samlades representanter från bostadsrättsföreningar i Norrbotten för den första träffen i det nybildade energinätverket, arrangerat av Energikontor Norr i Luleå. Syftet med nätverket är att skapa en plattform för bostadsrättsföreningar att dela erfarenheter, utmaningar och lösningar kring energieffektivisering och hållbarhet.

”Bostadsrättsföreningar, vars fastigheter förvaltas av privatpersoner, har ofta inte samma kunskap och resurser som större fastighetsägare. Därför är det viktigt att vi erbjuder stöd och vägledning så att de kan hänga med i energiomställningen och göra kloka energival för framtiden”, säger Erika Strömvall, projektledare på Energikontor Norr.

Under träffen deltog ett tjugotal personer från tio olika bostadsrättsföreningar. Stämningen var både engagerad och positiv när deltagarna lärde känna varandra och delade med sig av sina förväntningar på nätverket. Diskussionerna leddes av Energikontor Norr, som arrangerar nätverket inom ramen för det EU-finansierade projektet RenoWave – ett projekt som bidrar till energieffektivisering i Östersjöregionen.

En höjdpunkt under kvällen var när Staffan Hellman, representant från BRF Malmkajen i Luleå, berättade om hur de framgångsrikt lyckats halvera mängden inköpt energi genom ett flertal åtgärder, såsom installation av effektivare värmeåtervinning i ventilationen, byte till ledbelysning och installation av solceller. Utöver tekniska åtgärder har de även arbetat mycket med beteendeförändring hos de boende. Deras berättelse inspirerade de andra deltagarna och gav konkreta exempel på hur bostadsrättsföreningar kan bidra till att minska både sina kostnader och sin miljöpåverkan.

”Det känns otroligt värdefullt att få träffa andra föreningar och utbyta erfarenheter med varandra. Det blir som en vägledning – kan du så kan jag” sa en av deltagarna under träffen.

Den första träffen satte ramarna för nätverkets fortsatta utveckling, och nästa möte är planerat att äga rum i november. Målet med nätverket är att regelbundet träffas och tillsammans skapa en väg framåt mot en mer energieffektiv och hållbar förvaltning av bostadsrättsföreningar i Norrbotten.

 

Om RenoWave-projektet

RenoWave är ett EU-projekt vars syfte är att underlätta för boende i flerfamiljsfastigheter att arbeta med sin energianvändning för att på så sätt bidra till ett mer energieffektivt fastighetsbestånd i Östersjöregionen.

Energikontor Norr är en av elva partners runtom i Europa och arbetar med projektet i Norrbotten.

Läs mer om projektet här: https://energikontornorr.se/projekt/renowave/

För mer information, vänligen kontakta:

Erika Strömvall, projektledare på Energikontor Norr
Telefon: 070 33 94 126
E-post: erika@energikontornorr.se
Webbplats: www.energikontornorr.se