Skarpa utmaningar för energiomställning på internationellt event i Österrike

International Clean Energy Challenge gick av stapeln 24-28 juli i Spital am Pyhrn i Österrike. Över trehundra unga specialister och forskare inom energiområdet från sextio länder hade ansökt om att delta och knappt femtio blev utvalda. En av dem var Erika Strömvall, projektledare och energiingenjör på Energikontor Norr.

Under en intensiv julivecka arbetade Erika och de andra deltagarna för att hitta lösningar på skarpa utmaningar inom energiomställningen. Redan första dagen formades tvärsektionella team som skulle lösa utmaningar i var sitt konkret uppdrag, coachade av representanter från olika europeiska energikontor och organisationer.

– Vårt team skulle ta fram smarta lösningar för en ny, hållbar byggnad till energikontoret i Kroatiens huvudstad Zagreb. Det var häftigt att få ta tag i ett verkligt projekt direkt och fascinerande hur snabbt vi kom igång med att lösa vår utmaning tillsammans. I slutet av veckan pitchade grupperna sina lösningar för varandra och vi fick alla möjlighet att både ge och ta emot värdefull feedback.

Erika Strömvall uppskattade den stora blandningen av erfarenheter och kunskap hos deltagarna.

– Här fick jag träffa och utbyta erfarenheter med likasinnade, unga människor med liknande bakgrund som jag men från jordens alla hörn. Jag har knutit massor av värdefulla kontakter och fått med mig en mängd idéer och ny kunskap till framtida initiativ på hemmaplan.

International Clean Energy Challenge organiserades av energikontor OÖ Energiesparverband i Linz inom ramen för Horizon2020-projektet REMARKABLE. Eventet finansierades till stor del av EU-projektet som syftar till att stärka och träna klimatledare att leda energiövergången samt ta fram färdplaner för klimatneutralitet. Isabella Katsimenis från Energikontor Norr, som projektleder arbetet med att bygga upp en klimatledarskapscirkel tillsammans med 320 klimatledare, deltog på plats.

– Träffen i Österrike var en kokande kittel av engagemang, idéer och kreativitet. Att se en ny generation unga ledare kliva fram gjorde mig verkligen hoppfull inför framtiden.

#ClimateRemarkables
Mer om Climate leaders
Mer om International Clean Energy Challenge