Baseco Golv får 50 000 kr i stöd för energikartläggning

Baseco Golv AB är ett företag strax utanför Sorsele som sedan 1983 tillverkar massiva trägolv. Företaget har tidigare tagit initiativ för att minska sitt klimatavtryck och har nyligen fått beviljat energikartläggningsstöd från Energimyndigheten. Nu planerar de att effektivisera sin energianvändning ännu mer för att spara pengar och miljö.

12 500 kubikmeter, det är så mycket träråvara som Baseco Golv förädlar i sin anläggning på ett år. Utöver trägolv så har de under 00-talet även utvecklat en gren där de tillverkar paneler och timrade stugor. Verksamheten är del av en energiintensiv industri och Krister Abrahamsson, vd på Baseco, ser det som väldigt angeläget att minimera energianvändningen på företaget så gott det går:

– Det är en viktig fråga för oss, både med tanke på kostnader och miljö. Vi är medvetna om att vi har en stor förbrukning, både av värme och el. När det kommer till värmen så försöker vi använda så mycket som möjligt av vårt eget träspill så att vi slipper köpa in spån. Det minskar både bränsletransporter och kostnader.

Ökade sin produktion utan att öka energianvändningen
Baseco har löpande koll på sina fakturor och har själva gjort en del insatser för att få ner elanvändningen – till exempel installation av nya motorvärmarstolpar och effektivare tryckluftkompressorer. Ventilationen i fastigheten har de också sett över.
– Under de senaste åren har vi ökat vår produktion, utan att öka energianvändningen, vilket förstås är ett kvitto på att våra insatser bringat resultat, säger Krister Abrahamsson.

Baseco Golv sökte nyligen energikartläggningsstöd från Energimyndigheten och har nu fått beviljat maxbeloppet om 50 000 kr, som är halva kostnaden för energikartläggningen. Denna insats gör de nu för att ytterligare effektivisera verksamheten och minska kostnader och miljöpåverkan.
– Energikostnaderna har sprungit iväg på alla plan, det har skett en kraftig fördyrning av energi de senaste åren, främst på el och drivmedel. Vi i ledningen har miljöfrågan högt upp på agendan och har en duktig miljökonsult till hjälp i vårt dagliga miljöarbete. Ofta påverkar miljöinsatserna vi gör inte bara den globala miljön, utan också miljön på arbetsplatsen, menar Krister Abrahamsson.

Bra samarbete och stöd från Energikontor Norr under ansökningsprocessen
Efter kartläggningen har företaget även möjlighet att söka stöd för åtgärder, Region Västerbotten har ett sådant stöd som Baseco ser som intressant. Krister hoppas att energikartläggningen ska leda till en bra åtgärdsplan som de kan arbeta vidare med.

Via Energikontor Norr har Baseco fått stöd i ansökningsprocessen för kartläggningsstödet och även med att hitta en energikonsult för uppdraget.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Energikontor Norr. Upplägget har varit tydligt och bra, och vi har fått raka direktiv från energikontoret om hur det hela går till. Det är väldigt positivt att de stöttar oss under hela resan! Vi ser nu fram emot att bli ännu mer energieffektiva, berättar Krister Abrahamsson, vd på Baseco Golv.

Vill ditt företag också energieffektivisera? Då har ni fram till 30 april på er att ansöka om energikartläggningsstödet som kan hjälpa er att komma igång! Stödet täcker upp till 50 000 kr av kostnaden och Energikontor Norr hjälper dig hela vägen!

Läs mer om energikartläggningsstödet och vilka företag som kan söka

 

Kontaktperson Norrbotten
Emil Berglund
emil@energikontornorr.se
070-339 41 26

Kontaktperson Västerbotten
Simon Burman
simon@energikontornorr.se
070-343 03 44