Energikontor Norr får uppdrag att genomföra transportkartläggning i Norrbotten

Energikontor Norr har fått i uppdrag av Region Norrbotten att genomföra en transportkartläggning. Uppdraget syftar till att påskynda omställningen av transportsektorn i Norrbotten för att bli fossilfri, samt att bidra till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt län.  

Transportsektorn är en av de största källorna till växthusgasutsläpp i Norrbotten. Trots pågående insatser och projekt inom näringslivet och kommunerna saknas en övergripande bild av vad som hittills gjorts och vilka ytterligare åtgärder som krävs för att minska utsläppen. Genom denna kartläggning kan viktiga prioriterade åtgärdsområden identifieras för att stödja en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn i länet. 

”Det här uppdraget ger oss möjlighet att få en helhetsbild av transportsektorn i Norrbotten och identifiera de områden där vi behöver sätta in åtgärder för att nå våra klimatmål” säger Kjell Skogsberg, energisakkunnig på Energikontor Norr. 

Kartläggningen omfattar bland annat sammanställning av utsläppsdata, omvärldsbevakning av forskning, samt insamling och analys av information om aktuella och framtida transportbehov. Både nationella och regionala aktörer, inklusive Trafikverket och kommuner, kommer att bidra med insikter. 

En viktig del av kartläggningen är att analysera det insamlade materialet för att identifiera områden där nödvändiga åtgärder eller kunskap saknas. Resultaten kommer sedan att spridas till relevanta aktörer i Norrbotten, inklusive myndigheter, företag och akademiska institutioner, som arbetar med transportrelaterade frågor. 

Omställningen av transportsektorn i Norrbotten är redan igång, med flera aktörer inom näringslivet och kommuner som tar viktiga steg. Samtidigt finns det indikationer på att vissa aktörer inte är tillräckligt förberedda på omställningen. Med hjälp av denna transportkartläggning kan Region Norrbotten och andra intressenter få en tydligare bild av vad som krävs för att accelerera omställningen till en fossilfri framtid. 

 

Vill du veta mer? Kontakta Kjell

Kjell Skogsberg
kjell@energikontornorr.se
070-180 9991