Energikontor Norr stöttar Överkalix kommun med lokal energiplanering

Överkalix kommun har, med hjälp av Energikontor Norr, tagit viktiga steg i energiomställningen genom energiplanering med fokus på klimatneutralitet och resurseffektivitet.

”Vi är stolta över att ha kunnat bidra till Överkalix kommuns ambitiösa klimatmål och energiplanering. Genom vårt samarbete har vi kunnat fokusera på att integrera sparsamhet och resurseffektivitet i planeringen, vilket är avgörande för att uppnå långsiktig hållbarhet,” säger Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr.

Arbetet har genomförts inom ramen för EU-projektet FEEL, som står för Frugal cities through Energy Efficiency and Low-tech communities. I projektet samverkar fyra europeiska energikontor med olika kommuner och regioner i Europa där fokus ligger på sparsamma och enkla lösningar samt samhällsengagemang för energieffektivisering.

Genom projektet har Överkalix kommun fått ta del av värdefulla exempel och erfarenheter från andra deltagande regioner, vilket har inspirerat och guidat kommunens eget arbete.

“Genom att vara med i FEEL-projektet och ta del av vad andra har gjort har vi i Överkalix lärt oss att många klimatlösningar finns i det lilla och enkla, det behöver inte alltid vara så stort och svårt” säger Niclas Hökfors, kommunalråd i Överkalix kommun.

En central del i den nya energiplanen är att inkludera sparsamhet som en nyckelaspekt. För en liten kommun som Överkalix är det särskilt viktigt att använda resurser på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt.

Överkalix kommun har satt upp målet att bli klimatneutrala redan 2035, tio år före Sverige och femton år före EU. Detta innebär en minskning av växthusgasutsläppen med 85 % och kompensation för de återstående 15 %.

 

Läs mer om projektet FEEL på https://www.interregeurope.eu/feel

 

För mer information
Kontakta projektledare Isabella Katsimenis Energikontor Norr
070-183 55 26
isabella@energikontornorr.se