Eljest bygger socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara bostäder i Luleå

2016 grundade Arkitekterna Nordmark & Nordmark dotterbolaget Eljest. Bolaget är med i Energikontor Norrs projekt Gröna energiinvesteringar och ska bidra till mer hållbara byggnadsprojekt. Albin Grind och Josefina Nordmark från Eljest berättar mer i Arctic Mirrors podcast om hur de vill göra det möjligt för alla att bo hållbart. Nedan följer ett utsnitt ur intervjun, hör hela samtalet i podden:

Eljests syn på billigare bostäder

År 2016 grundades företaget och nya byggherren Eljest runt hållbarhet som kärnvärde. De kommer bland annat att bygga kedjehus i Luleås nya stadsdel Kronan.

Vi var nyfikna på att höra hur en erfaren aktör i en ny roll kan förändra branschen inifrån genom att verka för bland annat billigare bostäder.

– Om vi som arkitekter är med från tidiga skeden och vet hur husen ska produceras så har vi möjlighet att jobba fram nåt bra med höga boendekvaliteter utefter det systemet. Det är bland annat där man kan kapa kostnader, säger Josefina, som är vd för Nordmark & Nordmark och en av grundarna.

Nordmark & Nordmark samarbetar som arkitektbyrå med ovan nämnda Lindbäcks, vilket också lyfts i podden. Genom deras kunskaper om Lindbäcks system kan de rita bostäder som är billigare utan att bli likriktade.

”Vi behöver bli bättre på att samarbeta”

Just samarbeten är något som återkommer i samtalet. De menar bland annat att det är något av en bristvara i en bransch där aktörer ofta sköter små delprojekt utan direkt samverkan.

– Många projekt drivs med stafettpinneprincipen litegrann. Ibland kan det vara en arkitekt som ritar nånting och så kommer en entreprenör in som kanske kastar ut arkitekten. Det händer så mycket på vägen så att man inte får den här kontinuiteten i projekten, berättar Josefina.

Eljest har bland annat jobbat en del med Energikontor Norr i projektet gröna energiinvesteringar och med med Vittjärvshus som entreprenör.

– Energikontor Norr lyfte bland annat vad som händer om, gud förbjude, SSAB lämnar Luleå och fjärrvärmesystemet försvinner? Det har varit en grundidé i varför vi valt vattenburen värme till exempel. Det är ett system där man kan byta ut källan till solfångare, bergvärme, markvärme och så vidare, säger Albin, som är ansvarig för Eljest.

Text och foto: Markus Odevall/Arctic Mirror (CC BY 4.0)

Eljests affärsidé om hållbara bostäder är en av de idéer som hängt med in i projektet Gröna energiinvesteringars fördjupningsfas där Energikontor Norr stöttat företag med att ta deras hållbara idéer så nära investering som möjligt. Läs mer om projektet här.